A Szerencsejáték Zrt. bemutatása

A Szerencsejáték Zrt. 100 százalékos nemzeti tulajdonban álló, budapesti központú szerencsejáték-szervező gazdasági társaság, mely árbevétele alapján Magyarország legnagyobb vállalatai közé tartozik.

Az önálló magyar lottótársaság 1991. január 1-én alakult meg az Országos Takarékpénztár hálózatának részeként működő Sportfogadási Lottó Igazgatóságból Szerencsejáték Rt. néven - a cégforma 2005. szeptember 22-én változott zártkörűen működő részvénytársaságra -, működését pedig az ugyanazon évben született, világszínvonalú szerencsejáték-törvény és a Szerencsejáték Felügyelet szabályozta.


Termékek és értékesítés

Országszerte kizárólagos joggal forgalmazza játékainak átfogó kínálatát:

  • sorsolásos játékok: Ötöslottó, Hatoslottó, Skandináv lottó, Eurojackpot, Joker, Kenó, Luxor, és Puttó
  • sorsjegyek és e-sorsjegyek
  • fogadások: TIPPMIX, Totó, Góltotó, V-sport
  • távszerencsejátékok: Tippmixpro.hu, tippmixpro.hu/e-sport, tippmixpro.hu/v-sport

A társaság az ország egyik legnagyobb, öt régióra osztott értékesítési hálózatával rendelkezik, amely 7660 értékesítési ponton szervezi kereskedelmi feladatait: a Fővárosi, az Észak-Dunántúli, a Miskolci, a Pécsi és a Szegedi Értékesítési Régióban. Ezen túl a játékcsaládok mindegyike egyre bővülő kínálattal érhető el digitális eszközökön keresztül is: bet.szerencsejatek.hu weboldal, Okoslottó alkalmazás, tippmixpro.hu sportfogadási portál.


Társadalmi felelősségvállalás

Társaságunk évről évre jelentős mértékben hozzájárul az ország gazdasági növekedéséhez, a közösségi kiadások finanszírozásához, a hazai kultúra, a szociális és egészségügyi területek, valamint a sport kiemelt támogatásához és eredményeihez. Az európai normákat követve tiszta játékbevételünk mintegy kétharmadát adók, díjak, járulékok és osztalék formájában visszajuttatjuk az állami költségvetésbe a közcélok finanszírozására.

Értékteremtésünk és felelősségvállalásunk ezeken túl is a magyar társadalom igen sok szegmensére kiterjed. Méltán lehetünk büszkék a megváltozott munkaképességű dolgozókat foglalkoztató és a sikereinkhez több mint 15 éve hozzájáruló karitatív sorsjegyértékesítő hálózatunkra, amely immáron az ország hetven településén működik. Ugyancsak büszkék vagyunk a gyerekeink és fiataljaink lelki egészségének megóvását célul kitűző, egyre több diákot elérő és egyre változatosabb prevenciós tevékenységünkre, amelyet a „Játék határokkal" elnevezésű program keretében indítottunk el 2012-ben. Komplex modellprogramunk részeként a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel együttműködve Információs Pontokat is működtetünk az ország 7 pontján, ahol szenvedélybetegeknek és hozzátartozóiknak biztosítunk információt az elérhető terápiás lehetőségekről.

A Szerencsejáték Zrt. mindezeken túl a fogyatékossággal élő gyermekek integrációját is segíti, amely talán a társaság legjelentősebb társadalmi felelősségvállalási tevékenysége, hiszen szolgáltatásaihoz nem köthető, önmaga szerepén túlmutató programot működtet. A vállalat Kelet-Közép-Európában elsőként valósította meg az Európai Lottótársaságok Szövetsége és az Európai Fogyatékosügyi Fórum kezdeményezéséhez való csatlakozása után tett vállalásait, így 2020 végéig immáron tizenhárom befogadó játszótér létrejöttét tette lehetővé országszerte, ahol ép és fogyatékosággal élő gyermekek játszhatnak együtt. Az akadálymentes, befogadó játszóterek megépítéséhez a játékosok a limitált kiadású Nagykarácsony sorsjegy megvásárlásával járulhattak hozzá.

Programunkat tovább folytatjuk, és az ismétlődően bevezett Nagykarácsony sorsjegyünk bevételeiből 2021-ben újabb öt befogadó játszóteret adhatunk át több ezer szülő és gyermek örömére.


Felelős játékszervezés

Vállalatunk megbecsült tagja az Európai Lottótársaságok Szövetségének (European Lotteries - EL) és a Szerencsejáték Világszövetség (World Lottery Association - WLA) közösségének is. Munkánk elismeréseként a régióban elsőként a társaságunknak ítélték oda a European Lotteries Felelős Játékszervezési Tanúsítványát (EL-Responsible Gaming Standards), melyet 2013 és 2016 után 2019-ben is sikeresen megújítottunk. E díj mellett 2011, 2014 és 2016 után 2019-ben is elnyertük a WLA keretrendszerében elérhető legmagasabb szintű, felelős játékszervezőknek járó díjat.


Felelős munkáltatói működés

A Szerencsejáték Zrt. mint nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű társaság egyben jó példákkal elöljáró munkahelynek is számít. 2020-ban ismét az a megtiszteltetés ért minket, hogy – működésünk során immár harmadik alkalommal – elnyertük a Kincentric Legjobb Munkahelyek díját az 1000 dolgozónál többet foglalkoztató nagyvállalati kategóriában, amelyet a munkatársak visszajelzése - azaz a legobjektívebb mérce - alapján ítélnek oda.

A nemzeti lottótársaság a most harmadjára elnyert Kincentric Legjobb Munkahely díjon túl 2020-ban és 2019-ben is megkapta a Randstad Award Szolgáltatások szektor kategóriájának „Legvonzóbb munkaadó” címét, ugyanakkor korábban ötször elnyerte a „Fogyatékosság-barát Munkahely” elismerést, valamint megszerezte már az „Év Családbarát Vállalata” kitüntetést is.

Különösen büszkék vagyunk arra, hogy többször is kiérdemeltük a Fogyatékosság-barát Munkahely díjat, ami jelzi, hogy mindent megteszünk azon megváltozott munkaképességű munkatársaink beilleszkedése érdekében, akik felé egyelőre nem kellően nyitott a munkaerőpiac, ezzel is pozitív irányba igyekszünk formálni a velük kapcsolatos társadalmi szemléletet. Az elismerések visszaigazolják erőfeszítéseinket, egyben további cselekvésre is sarkallnak bennünket.

A nemzeti lottótársaságba vetett bizalom, amely sikerünk leglényegesebb összetevője, csak akkor maradhat töretlen, ha működésünk átláthatóságának biztosításával, a szabályok szigorú betartásával, a nyeremények kifizetésének garantálásával és felelős játékszervezőként a játékfüggőség kialakulási kockázatainak mérséklésével továbbra is azon dolgozunk a mindennapokban, hogy a játékosok számára élményt, a szélesebb társadalom számára pedig értéket teremtsünk. Küldetésünk, hogy jó példával szolgáljunk Magyarország többi nagyvállalatának a társadalmi felelősségvállalás terén most és a jövőben is.