Ők mondták

Játsszunk felelősen!

Lola

Addig játsszunk, amíg boldoggá tesz!

Rendszeresen, de változó intenzitással ötöslottózik Lola, a SzerencseSzombat közkedvelt háziasszonya. Az énekesnő ugyanakkor azt vallja, ha valaki túlzásba viszi és nem leli örömét a játékban, akkor változtatnia kell.

Szoktál szerencsejátékot játszani; ha igen, melyikkel? Van esetleg kedvenced?

Nagyon szeretem az Ötöslottót és jó néhány éve gyakran játszom is, nagyjából attól fogva, hogy Budapestre költöztem. Azonban amióta megismerkedtem a Luxor játékszabályaival, elkezdtem luxorozni: a közelmúltban pedig egy kéttalálatos formájában sikerélményem is volt vele. Nagyon sok és kellemes emléket őrzök egyébként azokról az időkről is, amikor gyerekkoromban nagymamám hozta haza a lottószelvényeket és megkérdezte tőlem, hogy szerintem melyek lesznek a nyertes számok. Akkor persze még nem játszottam, és a felnőttek - nagyon helyesen - nem is engedtek volna.

Milyen rendszeresen és hány mezővel lottózol?

Amióta a SzerencseSzombatot vezethetem a családom minden szombaton felhív és elmondják, hogy ők bizony azon a héten is játszottak. Így hát ha szeretném se tudnám elfelejteni a lottónapokat, főleg úgy, hogy most már online is bármikor, bárhonnan be tudom küldeni a tippjeimet. Az, hogy hány mezővel játszom, változó; van amikor minden mezőt kitöltök, de van, amikor csak kettőt. Azt hiszem, ez erősen függ a várható főnyeremény összegétől - minél nagyobb a nyeremény, annál több mezővel játszom, de szerintem nagyon sokan vagyunk ezzel így.

Ha nem titok, mi volt a legnagyobb összeg, amit szerencsejátékon nyertél és melyik játékkal?

Életem legnagyobb nyereménye egy 50 ezer forintos kuponcsomag volt, ezt azonban nem lottón nyertem. Azt hiszem, az Ötöslottón nagyjából a ráfordított összeget szoktam visszanyerni. A legkomolyabb lottónyeremény, amire emlékszem, tizenvalahány ezer forint lehetett, amit a család még kiskoromban nyert. Az, hogy nem a főnyereményt sikerült megnyernünk, egyáltalán nem vette el a kedvemet, sőt, nagyon örültem neki.

Mire hívnád fel a játékosok figyelmét a felelős játékkal kapcsolatban?

Nagyon jó érzés játszani és érezni azt az izgalmat, amit akkor élek át, amikor ikszelek, akár tollal lottószelvényen, akár telefonon jelölöm be a nyerőnek vélt számokat. De csak addig lehet jó az érzés, amíg a játék szórakozás marad és amíg boldoggá tesz. Azt vallom, hogy mindenki addig játsszon, amíg élvezi. Ha mindez már átlép egy határt (túl sok játék, finanszírozási problémák) és az adott személy már nem leli örömét a játékban, akkor változtatnia kell.

Harsányi Levente

Ne görcsöljünk a nyereményért!

A Tippmix a kedvence, és bár szinte napi rendszerességgel fogad focimeccsekre, nagyon fontosnak tartja, hogy a ráfordításait nyilvántartva kontrollálja jó értelemben vett játékszenvedélyét Harsányi Levente, a SzerencseSzombat házigazdája, népszerű rádiós és televíziós műsorvezető.

Szoktál szerencsejátékot játszani; ha igen, melyikkel? Van esetleg kedvenced?

Nagyon régóta játszom, de az idők folyamán alaposan átalakultak a szokásaim. Annak idején még a játékgépek is izgatták a fantáziámat, mostanában viszont már csak a kulturált, követhető és minőségi szerencsejátékokat játszom. Munkámból is adódóan az Ötöslottó kiemelt helyet foglal el ezek között, az igazán nagy kedvencem azonban a Tippmix. Azt hiszem, mindenkinek szüksége van valami szenvedélyre az életben, nekem pedig - káros szenvedélyeim nem lévén - ennek nagy részét a szerencsejáték nyújtja, ez az én jó értelemben vett szenvedélyem.

Milyen rendszeresen és intenzitással játszol?

Általában szinte naponta játszom. Mivel nagyon fontosnak tartom, hogy ne kontroll és ész nélkül tegyem ezt, a ráfordítások és a nyeremények követése érdekében létrehoztam egy elkülönített keretet - nevezzük Tippmix-perselynek - , amelybe a nyeremények kerülnek, és amelyből többé-kevésbé a játékkal kapcsolatos kiadásaimat is igyekszem finanszírozni. Emellett havi rendszerességű nyilvántartást is vezetek a ráfordításaimról, nyereményeimről és veszteségeimről szintén ezért, hogy még véletlenül se lépjem át a határaimat, és hogy a játék nem menjen semmi másnak a rovására.

Ha nem titok, mi volt a legnagyobb összeg, amit szerencsejátékon nyertél és melyik játékkal?

A közelmúltban egy barátommal volt egy négymillió forintos Tippmix-nyereményünk, miután tízből tíz találatot sikerült elérnünk. Már csak azért sem mindennapi ez az eset, mert bár én ebből csak három meccsre tippeltem, a nyereményen mégis fele-fele arányban osztoztunk meg barátom korábbi, utólag általa talán némileg megbánt nagyvonalúsága okán. Ezen kívül a 2018-as labdarúgó-világbajnokság német-svéd meccsével, illetve az erre kötött kombinált fogadással is sikerült egy közel kétmillió forintos nyereményre szert tennem. Összességében azt gondolom, nagyjából középen, esetleg enyhe pluszban állhat a mérleg nyelve.

Mire hívnád fel a játékosok figyelmét a felelős játékkal kapcsolatban?

A legfontosabbnak azt tartom, hogy a játék maradjon az élvezhetőség határán belül: ne izzadjak s ne remegjek azért, hogy mindenképpen nyernem kell, ha viszont úgy alakul, tudjak neki örülni; ha pedig veszítek, akkor se legyen baj. Ne görcsöljünk tehát a nyereményért, hanem élvezzük a játékot! Engem a játék öröme csábít, amibe a Tippmixnél maradva számomra a meccsek jelentette izgalom is beletartozik. Talán furcsán hangzik, de nem csak sokat veszíteni nem szeretnék, hanem a nagy nyereményekkel kapcsolatban is óvatos vagyok. Tapasztalatom szerint ugyanis, ha nagyon sokat nyer az ember, akkor elragadja a hév és hajlamos elhatározásait sutba dobva elfelejteni, hogy egyszer fent, egyszer lent, és hogy nem lehet minden nap, de még csak minden második nap sem nyerni.

Nálam egyértelműen bevált a fent említett külön kassza vagy persely bevezetése, hiszen nem máshonnan, a családtól vagy életem más fontos területeiről kell pénzt elvonnom erre a célra, így a hétköznapjaim sem sínylik meg, hogy játszom. Ha elhatározzuk, hogy havonta vagy hetente egy bizonyos, vállalható nagyságú összegnél nem költünk többet, akkor azt szépen be lehet osztani. De semmiképpen se ezen múljon a havi bevételünk és az életünk; ne a rabjai, hanem a nyerő részesei legyünk a szerencsejátékoknak.

Anger Zsolt

A játék szórakozásnak remek, de nem szabad rá jövőt alapozni

Akár nyerünk, akár veszítünk, a játéknak szórakoztatónak kell lennie, semmi többnek - véli Anger Zsolt, Jászai Mari-díjas színész, a Szerencsejáték Zrt. jól ismert kampányarca.

Szokott szerencsejátékot játszani; ha igen, melyikkel? Van esetleg kedvence?

Lottózni szoktam, mindig ugyanazokkal a számokkal gyerekkorom óta. De nem játszom minden héten, csak körülbelül kéthavonta egyszer. Nem akarok annak a rabságában élni, hogy jaj, elfelejtettem feladni ezen a héten, mi lesz ha pont most húzzák ki. Ha lottón kell nyernem, akkor így is eltalálom, ha nem, akkor úgysem ez van megírva.

Milyen rendszeresen és intenzitással, hány mezővel játszik?

Egy mezővel, öt fix számmal játszom.

Ha nem titok, mi volt a legnagyobb összeg, amit szerencsejátékon nyert és melyik játékkal?

Nyertem már és vesztettem is. Mindkét érzést ismerem. A nyeremény nem volt akkora, ami megváltoztatta volna az életemet, a veszteségből azonban sokkal kevesebb is elég ahhoz, hogy megváltoztassa az embert.

Mire hívná fel a játékosok figyelmét a felelős játékkal, mértéktartó szerencsejátékkal kapcsolatban?

A szenvedélyes játékosnak mindegy, mennyit nyer, sosem elég. És mindig azt érzi, hogy lehet több. A szenvedélyes ember tudat alatt veszíteni akar, és átélni azt az élményt, hogy "nem baj, holnap is felkel a nap." Ez egy erős "életélmény", ezért nagyon veszélyes. A játékra nem szabad jövőt alapozni, szórakozásnak viszont remek. De tudni, ismerni kell saját határainkat, és ha nyerünk, ha veszítünk, szórakoztatónak kell lennie, semmi többnek.

Kamarás Iván

Szeretem megadni a módját a lottózásnak is

Sok minden rajtunk múlik, de azért a szerencsének is adjunk esélyt - osztja nagyapja kedvenc mondásának igazságát Kamarás Iván; a Jászai Mari-díjas, közkedvelt színész családjában már tradíciója van az Ötöslottónak.

Szokott szerencsejátékot játszani; ha igen, melyikkel? Van esetleg kedvence?

Egyértelműen az Ötöslottó, és ezt nem azért mondom, mert én vagyok a legutóbbi kampány arca. A családunkban hagyománya van ennek a játéknak, apáról fiúra száll. Mindenkinek megvannak a maga számai és a maga módszere, vagyis inkább rituáléja a kitöltéshez.

Milyen rendszeresen és intenzitással, hány mezővel játszik?

Rendszeresen játszom, és szeretem megadni a módját úgy, hogy bemegyek egy lottózóba.

Ha nem titok, mi volt a legnagyobb összeg, amit szerencsejátékon nyert és melyik játékkal?

Ötöslottón és a részletek maradjanak titokban. :)

Mire hívná fel a játékosok figyelmét a felelős játékkal, mértéktartó szerencsejátékkal kapcsolatban?

Nagyapám kedvenc mondása jut eszembe: sok minden rajtunk múlik, de azért a szerencsének is adjunk esélyt.

Milák Kristóf

Csak az izgalom miatt játsszunk!

Ne a megélhetés miatt szerencsejátékozzunk! - vallja Milák Kristóf, világ- és Európa-bajnok úszó, a 200 pillangó világcsúcstartója.

Szokott szerencsejátékot játszani; ha igen, melyikkel? Van esetleg kedvence?

Nem szoktam szerencsejátékozni.

Ha nem titok, mi volt a legnagyobb összeg, amit szerencsejátékon nyert és melyik játékkal?

Egyszer a Tippmixen sikerült 500 forintot nyernem.

Mire hívná fel a játékosok figyelmét a felelős játékkal, mértéktartó szerencsejátékkal kapcsolatban?

Azt gondolom, hogy aki szeret játszani, az játsszon, de inkább többször kis pénzben, és tényleg csak az izgalom miatt fogadjanak, ne pedig a megélhetés miatt.

Mák Kata

Igyekszem megadni az esélyt a szerencsének

Nem annyira pénznyeremények formájában, hanem másképp, az élet más területein szokta megtalálni a szerencse Mák Kata rádiós műsorvezetőt, a SzerencseSzombat háziasszonyát, aki úgy véli, fontos, hogy az embernek - ha játszani akar - mindig legyen némi félretett pénze, melyet kifejezetten erre költhet.

Szokott szerencsejátékot játszani; ha igen, melyikkel? Van esetleg kedvence?

Igen, gyakran ötöslottózom, de nem állandó számokkal játszom, aminek tulajdonképpen családi okai vannak. A nagymamám évtizedekig állandó számokkal játszott, és a család minden tagjának rendszeresen kitöltött egy szelvényt, hétről hétre gondosan vezetve a nyerőszámokat egy spirálfüzetben. Egyszer azonban úgy alakult, hogy az unokák számait - köztük az enyémet - nem játszotta meg, mert éppen nem tudott megfelelő számú szelvényt kitölteni. "Természetesen" éppen ekkor húztak ki négy, a nagymamám által a nevemben megjátszani szokott számot is. Nagymamám ekkor már sok-sok éve lottózott, de még nem sikerült háromnál több nyerőszámot eltalálnia, így az eset érthető módon megviselte.

A történet bennem is mély nyomokat hagyott, így állandó számokkal nem játszom, noha akadnak visszatérően megjátszott kedvenc számaim. A szelvény kitöltésekor többnyire megérzéseimre hallgatok; ha nem online lottózom, gyakran úgy választom ki az adott heti számaimat, hogy azokat jelölöm meg, amelyeken megakad a szemem elsőre, másodikra és így tovább. Vannak egyéb, "titkos" praktikáim is, és bár eddig nem igazán váltak be, nem adom fel a reményt. A lottózás mellett olykor kaparós sorsjegyet is szoktam vásárolni a postán, szintén megérzés alapján, és többnyire vissza is szoktam nyerni az árát.

Milyen rendszeresen és intenzitással, hány mezővel játszik?

Meglehetősen véletlenszerűen játszom, mert a gyerekek miatt - rajtuk kívül - csak kevés időm marad másra, és mostanában egyre kevesebbet járok postára levelet feladni is. Ezért az utóbbi időben a párom intézi nálunk a szerencsejátékot, és rendszerint öthetes szelvény kitöltésével szokott online lottózni. Ha olykor mégis eljutok a postára, továbbra is igyekszem azért megadni az esélyt a szerencsének, kaparós sorsjegy formájában.

Ha nem titok, mi volt a legnagyobb összeg, amit szerencsejátékon nyert és melyik játékkal?

Olykor EuroJackpotot is szoktam játszani, és ha jól emlékszem eddigi legnagyobb, tizenegynéhány ezer forintos nyereményem is ehhez fűződik. Azt szoktam mondani, hogy engem - legalábbis mindeddig - nem annyira pénznyeremények formájában, hanem kicsit másképp, más módon, az élet más területein szokott megtalálni a szerencse. Számomra az is szerencsés fejlemény, hogy vezethetem a SzerencseSzombatot, és hát a nevem is az előbbiekre utal valamiképp, hiszen benne hordom a szerencsét...

Mire hívná fel a játékosok figyelmét a felelős játékkal, mértéktartó szerencsejátékkal kapcsolatban?

Úgy vélem, fontos, hogy az embernek - ha játszani akar - mindig legyen egy kis félretett pénze, melyet kifejezetten erre a célra költhet - így megelőzheti, hogy átessen a ló túloldalára. Ne úgy várjuk Fortunát, hogy az egész fizetésünket szerencsejátékra költjük, abban bízva, hogy így majd biztosan nyerünk és mondjuk megduplázzuk a pénzünket. A szerencsejátékhoz szerintem úgy érdemes hozzáállni, hogy ha nyerünk, akkor annak örülni kell, a nyereményt pedig félrerakhatjuk vagy olyan dolgokat vásárolhatunk belőle, amelyekre már régóta vágyunk; de ha éppen elbukjuk a ráfordított pénzt, azt sem szabad traumaként megélni, sokkal inkább úgy kell felfognunk a helyzetet, hogy ezt a bizonyos összeget amúgy is a játékra szántuk. Ha az e célra elkülönített pénzből játszunk, akkor abból sincs nagy baj, ha esetleg veszítünk.

Király-Virág Anita

Fontos, hogy a szerencsejátékot lazán fogjuk fel

Ha esetleg úgy alakul, hogy nem nyerünk, akkor se essünk mély depresszióba, hanem érdemes úgy hozzáállni, hogy a következő alkalommal talán majd Fortuna is mellénk áll - véli Király-Virág Anita, a Hatoslottó-sorsolás háziasszonya.

Szokott szerencsejátékot játszani; ha igen, melyikkel? Van esetleg kedvence?

Hatoslottózom és kaparós sorsjegyet is szoktam vásárolni. Utóbbiak esetében azt a taktikát követem, hogy azt választom, amelyiket éppen "kiszúrom", így kis túlzással mindig másikat vásárolok. Kedvencem nincs, de tavaly különösen megszerettem a Nagykarácsony sorsjegyet. Már alig várom, hogy idén is kibocsássa a Szerencsejáték Zrt.

Milyen rendszeresen és intenzitással, hány mezővel játszik?

Akkor játszom, amikor éppen eszembe jut, vagyis nem túl gyakran, leginkább úgy háromhetente, havonta kerül rá sor. Három, négy vagy öt mezővel szoktam lottózni - mikor hogy. Azt gondolom, ez az intenzitás meglehetősen átlagosnak tekinthető.

Ha nem titok, mi volt a legnagyobb összeg, amit szerencsejátékon nyert és melyik játékkal?

Azt hiszem, a szerencsejátékban nem vagyok túlságosan szerencsés, mert az eddigi legnagyobb, szerencsejátékon elért nyereményem pár ezer, ha jól emlékszem, körülbelül ötezer forint volt. Ezt az összeget sem lottón, hanem kaparós sorsjegyen nyertem.

Mire hívná fel a játékosok figyelmét a felelős játékkal, mértéktartó szerencsejátékkal kapcsolatban?

Nagyon lényegesnek tartom, hogy a szerencsejátékot lazán, valóban játéknak fogjuk fel, és semmiképpen sem szabad hagyni, hogy függőségbe kerüljünk tőle. Tudatosítani kell magunkban, hogy a szerencsejátékban éppúgy benne van az esély a nyerésre, mint ahogyan arra is, hogy nem nyerünk.

Fehérvári Gábor Alfréd, Freddie

Ha nem nyerünk, akkor se érezzük azt, hogy veszteség ért minket!

Ha nyerünk a szerencsejátékon, legyen felhőtlen az öröm, de ha nem, akkor konstatáljuk mosollyal, és ne érezzük azt, hogy veszteség ért minket - tartja Fehérvári Gábor Alfréd, vagyis Freddie, népszerű énekes, a SzerencseSzombat műsorvezetője.

Bevallottan nem egy szerencsejátékos alkat. A szerencsében azért hisz? Ha igen, mikor érezte legutóbb Fortuna "tevékenységét"?

Azt hiszem, vannak dolgok, amikre az ember bárhogy próbál, nem tud magyarázatot adni. Leginkább közlekedés közben veszem észre, hogy szerencsés vagyok, sokszor jókor nézek jó helyre, alkalomadtán mások hibáját is nyugodtan kezelem, így rengeteg bosszúságtól mentem meg magam.

Ha szerencsejátékot nem is, egyéb játéko(ka)t szokott játszani? Ha igen, mit és milyen rendszerességgel?

Nem vagyok nagy játékos, de az autós szimulátorok időről időre behúznak, remek kikapcsolódást nyújtva.

A SzerencseSzombat műsorvezetőjeként óhatatlanul is közelebb kerülhetett a szerencsejátékokhoz. Ha ki kellene emelni egy értékes tapasztalatot, élményt, amelyre itt tett szert, mi lenne az?

A tapasztalat tényleg a műsorokban eltöltött időn alapul, ez egy újabb formátum, amiben kipróbálom magam, és szerencsés vagyok ha úgy tetszik, mert úgy érzem, gyorsan és zökkenőmentesen befogadtak a műsorba. Aminek külön örülök, hogy a figyelmem, leginkább az osztott figyelmem itt is sokat fejlődik, hiszen egymásra is figyelünk, a beszélgető partnerekre, mindeközben zene szól, kommunikálnak a fülünkre, és a számokat is nyomon követjük.

Mire hívná fel a játékosok figyelmét a felelős játékkal, mértéktartó szerencsejátékkal kapcsolatban?

Élvezni kell és nem rá hagyatkozni. Remek érzés azon izgulni, hogy vajon a kellő szám, adott esetben kombináció kerül vajon kihúzásra. Ha megtörténik, legyen felhőtlen az öröm, de ha nem, akkor konstatáljuk mosollyal, és ne érezzük azt, hogy veszteség ért minket. A nap végén mégis csak egy játékról beszélünk.

Ha úgy érzed szeretnél segítséget kérni, ne késlekedj!

Keress szakértői segítséget, vagy fordulj támogató csoporthoz és vedd vissza az irányítást!