13+1 tanács a felelős játékért

1. Légy tudatában a szerencsejáték kockázatainak! Soha ne felejtsd el, hogy a játék kimenetele a véletlentől függ (és nem tőled)!

Légy tisztában a játék kockázataival és azzal, hogy annak kimenetele teljes egészében, vagy túlnyomórészt a véletlentől, a szerencsétől függ, azaz a játék eredményét nem lehet megjósolni. A szerencsejátékban nem létezik biztos stratégia a nyerésre.

2. A játék mindig szórakozás, kikapcsolódás legyen!

A felelős játékos a kikapcsolódás, a szórakozás miatt játszik, soha nem az anyagi gondjai megoldását reméli a játéktól, nem pénzkereseti lehetőségként tekint a játékra.

3. Tudd, hol a határ és tartsd meg a kontrollt a játék fölött!

A felelős játékos mindvégig kontrollt gyakorol a játéka fölött, azaz nem játszik hosszabb ideig, nem kockáztat több pénzt, mint amennyit eltervezett, s amennyit megengedhet magának. Ha magával ragad a játék, fontos szünetet tartani és végig gondolni a helyzetedet.

4. Előre döntsd el, hogy mekkora összeget fordítasz a játékra és ne lépd át ezt a korlátot!

A felelős játékos még a játék kezdete előtt, előre eldönti, hogy mekkora összeget tervez a játékra költeni és nem lépi túl ezt az összeget.

5. Csak annyit kockáztass, amennyit megengedhetsz magadnak. Ne költekezz túl!

A tudatos játékos a saját lehetőségeihez mérten határozza meg azt az összeget, amit gond nélkül játékra tud fordítani, amelynek elköltésével a játék valóban játék, szórakozás marad. Soha ne kockáztass olyan pénzt, ami hiányozna a későbbiekben. Ezt saját anyagi körülményeid függvényében neked, mint játékosnak kell meghatároznod.

6. Előre döntsd el, hogy mennyi időt fordítasz a játékra és tartsd magad ehhez!

A tudatos játékos nem veszíti el az időérzékét a játék során. Határozd meg előre, hogy mennyi ideig fogsz játszani, és tartsd magad ehhez. Sok játékot akár folyamatosan is játszató, éppen ezért fontos, hogy te szabj határt a vele töltött időnek. Ha hosszabb ideig játszol, akkor fontos időnként szünetet tartani, kilépni a játékhelyzetből és felmérni a helyzeted.

7. Figyelj oda arra, hogy soha ne menjen a játék más tevékenységek rovására!

A játék a kikapcsolódást, szórakozást szolgálhatja, de figyelj oda, hogy soha ne menjen az alvás, a pihenés, az evés kárára. Ne vegyen el a játék időt a családunkkal, barátainkkal töltött időből, vagy a kikapcsolódás egyéb formáitól, hobbinktól.

8. Ne játssz kölcsönből!

Csak a ténylegesen rendelkezésedre álló, szórakozásra, kikapcsolódásra szánt, előre meghatározott összegű saját pénzedet kockáztasd, amelynek hiánya nem veszélyezteti a mindennapjaid, a megélhetésed. Soha ne kérj kölcsön azért, hogy szerencsejátékra fordítsd a pénzt.

9. Soha ne játssz azért, hogy az elvesztett pénzt visszanyerd!

A felelős szerencsejáték csak a kikapcsolódást, szórakozást szolgálhatja. Ne kockáztass még több pénzt azzal a céllal, hogy visszanyerd, amit elveszítettél. A nyerés-vesztés esélye ugyanis nem rajtad múlik, hanem túlnyomórészt a véletlentől függ.

10. Tarts szünetet játék közben!

Ha hosszabb ideig játszol, mindenképp tarts szünetet időnként. Ez jó lehetőséget jelent a játékból való kilépésre, megnyugvásra, a helyzeted végig gondolására, a kontroll visszanyerésére.

11. Soha ne hazudj vagy titkolózz a játékkal kapcsolatban!

Ha titkolózol a szerencsejátékkal kapcsolatban családod, barátaid előtt, az azt jelzi, hogy gond van a játékhoz való viszonyulásoddal. Emiatt ilyenkor az a fontos, hogy megoszd a problémáidat valakivel.

12. Kérj segítséget!

Bárkinél kialakulhatnak problémák a szerencsejátékozással kapcsolatosan. Ha ezt észleled magadon, ne félj segítséget kérni. Jelezd a problémát a családodnak, vagy barátaidnak, fordulj szakemberhez. Minél előbb kap valaki segítséget, annál könnyebb megküzdenie a problémákkal.

13. Figyelj oda, ha figyelmeztetést kapsz a környezetedtől!

A játékos maga sokszor nehezen ismeri fel, hogy probléma van a játéktevékenységével. Éppen ezért fontos odafigyelni a környezeted, családtagjaid, ismerőseid jelzésére. Ha ők problémát jeleznek, az szinte biztosan azt mutatja, hogy valami nincs rendben, és érdemes szakember segítségét kérni.

+1 Játssz engedéllyel rendelkező, ellenőrzött felelős játékszervezőnél!

A szerencsejáték szervezése Magyarországon hatósági engedélyhez kötött tevékenység. Ez azt jelenti, hogy az engedéllyel rendelkező szerencsejáték szervezők által kínált játékok szabályrendszere ellenőrzött, biztosítják játékosaiknak a megfelelő játékosvédelmi funkciókat, valamint náluk garantált a nyeremények kifizetése a vonatkozó adójogi szabályok betartása mellett. Az engedélyezett szervezők listája itt érhető el: https://szf.gov.hu/hatosag/engedelyek-kozhiteles/

Ha úgy érzed szeretnél segítséget kérni, ne késlekedj!

Keress szakértői segítséget, vagy fordulj támogató csoporthoz és vedd vissza az irányítást!