Hírek

Az önteszt segíthet abban, hogy élmény maradjon a játék, és ne váljon szenvedéllyé

Vajon meddig játék, és mikortól káros szenvedély? Van-e éles határvonal és egyértelmű jel? Hova fordulhat segítségért az, aki szeretne kigyógyulni a függőségből? Van-e olyan megoldás, amellyel korlátok között tartható a játék? Számos kérdés, ami megfogalmazódhat, ha az átlagnál többet játszik valaki szerencsejátékkal, legyen szó közeli ismerősről, családtagról, vagy sajátmagunkról.

A kérdés megválaszolására az egyik, talán legegyszerűbb eszköz az önteszt, amelynek segítségével, pár kérdés megválaszolása után gyakorlatilag azonnal megtudható, hogy a játékos veszélyeztetett-e és mennyire szerencsejáték-függőséggel. A teszt anonim és kitöltése is csak néhány percet vesz igénybe. Az eredmény alapján azt is jelzi, hogy szükséges-e szakember felkeresése.

Tesztelt magad! – csak egy perc!

A Szerencsejáték Zrt. felelős játékszervezési oldalán található öntesztet a tavalyi évben csaknem ezer játékos töltötte ki. Önmagában az eredmény azonban kevésnek bizonyulhat, ezért a maradjonjatek.hu oldalon segítség is könnyen kérhető: közvetlenül lehet emailben fordulni az ELTE PPK Pszichológiai Intézetének kollégáihoz, akik rövid időn belül jelentkeznek és segítséget nyújtanak a függőség leküzdésében.

Gyakori azonban az, hogy maga a játékos nem ismeri fel a figyelmeztető jeleket, többek között, ha egyre nagyobb összeget kockáztat szerencsejáték miatt, ami megterheli a család költségvetését, és egyértelműen függőségre utaló jel lehet az is, ha kölcsönt kér azért, hogy játszani tudjon.

A Szerencsejáték Zrt. felelős játékszervezőként mindent megtesz azért, hogy játékosai számára hosszútávon biztosítsa a játék izgalmát, megvédve őket a függőség kialakulásától. Az erre hivatott „Maradjon játék!” elnevezésű programban szakmai szervezetekkel együttműködve segíti, hogy felismerhető legyen az érintettek számára a játékfüggőség, illetve, ha ez már kialakult, akkor legyen hova fordulni segítségért.

A vállalat az Európai Lottótársaságok Szövetségének (EL) tagjaként 2010-ben kötelezte el magát amellett, hogy a European Responsible Gaming Standards előírásainak megfelel és részt vesz olyan független tanúsítási eljárásban, amely ellenőrzi, hogy a lottótársaság teljesíti-e a szabványban megfogalmazott követelményeket, előírásokat. A Szerencsejáték Zrt. 2022-ben, immáron ötödik alkalommal kapta meg a háromévente megújítandó nemzetközi elismerést jelentő aranyoklevelet, az EL felelős játékszervezési tanúsítványát.

Ha ön is úgy érzi, hogy segítségre van szüksége keresse fel szakembereinket és ingyenes tanácsadással segítik önt.

Ne feledje, a játék maradjon játék!

A túlzásba vitt szerencsejáték ártalmas, szenvedélybetegség kialakulásához vezethet!

Ha úgy érzed szeretnél segítséget kérni, ne késlekedj!

Keress szakértői segítséget, vagy fordulj támogató csoporthoz és vedd vissza az irányítást!