Hírek

Legfrissebb hírünk

2024.03.19

A függőség nem játék!

Vajon meddig játék, és mikortól káros szenvedély? Van-e éles határvonal és egyértelmű jel? Hova fordulhat segítségért az, aki szeretne kigyógyulni a függőségből? Van-e olyan megoldás, amellyel korlátok között tartható a játék? Számos kérdés, ami megfogalmazódhat, ha az átlagnál többet játszik valaki szerencsejátékkal, legyen szó közeli ismerősről, családtagról, vagy sajátmagunkról.

Vajon meddig játék, és mikortól káros szenvedély? Van-e éles határvonal és egyértelmű jel? Hova fordulhat segítségért az, aki szeretne kigyógyulni a függőségből? Van-e olyan megoldás, amellyel korlátok között tartható a játék? Számos kérdés, ami megfogalmazódhat, ha az átlagnál többet játszik valaki szerencsejátékkal, legyen szó közeli ismerősről, családtagról, vagy sajátmagunkról.

A kérdés megválaszolására az egyik, talán legegyszerűbb eszköz az önteszt, amelynek segítségével, pár kérdés megválaszolása után gyakorlatilag azonnal megtudható, hogy a játékos veszélyeztetett-e és mennyire szerencsejáték-függőséggel. A teszt anonim és kitöltése is csak néhány percet vesz igénybe. Az eredmény alapján azt is jelzi, hogy szükséges-e szakember felkeresése.

Tesztelt magad! – csak egy perc!

A Szerencsejáték Zrt. felelős játékszervezési oldalán található öntesztet a tavalyi évben csaknem ezer játékos töltötte ki. Önmagában az eredmény azonban kevésnek bizonyulhat, ezért a maradjonjatek.hu oldalon segítség is könnyen kérhető: közvetlenül lehet emailben fordulni az ELTE PPK Pszichológiai Intézetének kollégáihoz, akik rövid időn belül jelentkeznek és segítséget nyújtanak a függőség leküzdésében.

Gyakori azonban az, hogy maga a játékos nem ismeri fel a figyelmeztető jeleket, többek között, ha egyre nagyobb összeget kockáztat szerencsejáték miatt, ami megterheli a család költségvetését, és egyértelműen függőségre utaló jel lehet az is, ha kölcsönt kér azért, hogy játszani tudjon.

A Szerencsejáték Zrt. felelős játékszervezőként mindent megtesz azért, hogy játékosai számára hosszútávon biztosítsa a játék izgalmát, megvédve őket a függőség kialakulásától. Az erre hivatott „Maradjon játék!” elnevezésű programban szakmai szervezetekkel együttműködve segíti, hogy felismerhető legyen az érintettek számára a játékfüggőség, illetve, ha ez már kialakult, akkor legyen hova fordulni segítségért.

A vállalat az Európai Lottótársaságok Szövetségének (EL) tagjaként 2010-ben kötelezte el magát amellett, hogy a European Responsible Gaming Standards előírásainak megfelel és részt vesz olyan független tanúsítási eljárásban, amely ellenőrzi, hogy a lottótársaság teljesíti-e a szabványban megfogalmazott követelményeket, előírásokat. A Szerencsejáték Zrt. 2022-ben, immáron ötödik alkalommal kapta meg a háromévente megújítandó nemzetközi elismerést jelentő aranyoklevelet, az EL felelős játékszervezési tanúsítványát.

Ha ön is úgy érzi, hogy segítségre van szüksége keresse fel szakembereinket és ingyenes tanácsadással segítik önt.

Ne feledje, a játék maradjon játék!

A túlzásba vitt szerencsejáték ártalmas, szenvedélybetegség kialakulásához vezethet!

Tovább olvasom >

Korábbi híreink

Ajándékozz felelősen! - A szerencsejáték nem gyerekjáték

2023.12.13

Egy jól eltalált ajándék óriási öröm lehet, míg a nem megfelelő rossz érzést és akár kárt is okozhat. A Szerencsejáték Zrt. éppen ezért csatlakozott a 2023-as Gift Responsibly kampányhoz, amelynek keretében a szerencsejáték szervezők és közösségi szervezetek Európában, Észak-Amerikában és szerte a világon hívják fel a figyelmet a kiskorúak „szerencsejáték használatának” kockázataira.

Tovább olvasom >

Játék vagy függőség?

2023.10.27

Nem a szerencsén múlik – vallja Demetrovics Zsolt, addiktológus, az ELTE PPK Pszichológiai Intézetének professzora.

Tovább olvasom >

A játék akkor jó, ha tényleg játék marad

2023.10.17

Budapest, 2023. október 10. – Tíz éve működtet az ELTE PPK Pszichológiai Intézete Segélytelefonszolgálatot a szerencsejáték problémával küzdők és hozzátartozóik számára a Pro Psychologia Alapítvánnyal együttműködésben, a nemzeti lottótársaság támogatásával. Az ingyenes szolgáltatást igénybe vehetik a szerencsejáték-problémával küzdők, valamint hozzátartozóik, illetve azok, akik úgy érzik, hogy a játéktevékenységük akár a legkisebb mértékben is veszélyt jelenthet életvezetésükre.

Tovább olvasom >

A játék, tényleg játék maradjon!

2023.05.09

A Szerencsejáték Zrt. edukációs filmekkel hívja fel a figyelmet a szerencsejáték-függőség veszélyeire annak érdekében, hogy a szerencsejáték továbbra is valódi élményt nyújtó játék maradhasson. A Maradjon játék! elnevezésű ernyőprogramja keretében szorosan együttműködik szakmai szervezetekkel, elősegítheti a játékfüggőség megelőzését, valamint kezelését.

Tovább olvasom >

Játék határokkal

2023.05.08

A Szerencsejáték Zrt. és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet még 2012-ben indította el a „Játék Határokkal” című programját.

Tovább olvasom >

A „Játék határokkal” program tematikus beszélgetéseinek tapasztalatai segíti a fiatalokat megfontoltabb döntéseket hozni

2022.03.02

Rácsok Balázzsal az Ökumenikus Segélyszervezet szociális igazgatójával beszélgettünk

Tovább olvasom >

Az Európai Lottótársaságok Szövetségének alappillérei

2021.06.15

Interjú Arjan van’t Veer-rel, az Európai Lottótársaságok Szövetségének főtitkárával

Tovább olvasom >

„Amíg valaki nem kér segítséget…”

2021.06.08

Interjú Dr. Demetrovics Zsolttal, az ELTE PPK Pszichológiai Intézetének professzorával

Tovább olvasom >

A felelős játékszervezés megvalósulása a Szerencsejáték Zrt. termékfejlesztésében

2020.12.16

Interjú Kovács Krisztinával, a Sorsolásos Játékok Főosztályvezetőjével

Tovább olvasom >

„Mennyire figyelünk egymásra? Megkérdezzük, hogy mi újság van, vagy akkor kapunk a homlokunkhoz, ha már baj van?”

2020.12.16

A „Játék határokkal” program szakmai vezetőjével, Figeczki Tamással beszélgettünk.

Tovább olvasom >

A Szerencsejáték Zrt. új szintre emelte stratégiai együttműködését az Önszabályozó Reklám Testülettel

2020.12.13

2020. májusában együttműködési megállapodást írt alá a Szerencsejáték Zrt. és az Önszabályozó Reklám Testület (ÖRT), amelyben megerősítette az elmúlt tízéves kooperációt, egyben magasabb szintre emelte és kibővítette az etikus és felelős marketingtevékenység területen végzett együttműködést. A nemzeti lottótársaság a jelenlegi hazai jogi és reklámetikai szabályoknál szigorúbb saját kódexszel rendelkezik, és betartásának ellenőrzését független szervezetre, az ÖRT-re bízta a kibővített tartamú együttműködés keretében.

Tovább olvasom >

Szerencsejátékos segélyszolgálat a Szerencsejáték Zrt. támogatásával

2020.12.12

Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem (ELTE) Pszichológiai Intézetének szakértői 2013 óta a Szerencsejáték Zrt. támogatásával, anonimitás és teljes titoktartás biztosításával működtetik a Szerencsejátékos Segélyszolgálatot, amelynek célja a szerencsejáték-problémával küzdők és hozzátartozóik számára történő segítségnyújtás, tanácsadás, valamint a hívók támogatása abban, hogy eljussanak olyan szakkellátó-helyekre, ahol hosszútávú terápiás segítséget kaphatnak. A szolgáltatás ingyenes, képzett ügyelők bevonásával, előítéletektől és stigmatizálástól mentesen vehető igénybe.

Tovább olvasom >

„Megpróbáljuk egyengetni a szerencsejáték-függő útját, hogy ne akadjon el az intézményrendszerben”

2020.07.26

A Ökumenikus Segélyszervezet egészen egyedi szolgáltatása, hogy az országban hét városban üzemeltetnek a szerencsejáték-függőségben szenvedőknek és családtagjaiknak információs pontokat. Nem egyszerűen információt adnak, hanem abban is segítik az érintetteket, hogy ne bizonytalanodjanak el, ne akadjanak el az intézményrendszerben. A program szakmai vezetőjével, Figeczki Tamással beszélgettünk.

Tovább olvasom >
Ha úgy érzed szeretnél segítséget kérni, ne késlekedj!

Keress szakértői segítséget, vagy fordulj támogató csoporthoz és vedd vissza az irányítást!