Hírek

Egy jól eltalált ajándék óriási öröm lehet, míg a nem megfelelő rossz érzést és akár kárt is okozhat. A Szerencsejáték Zrt. éppen ezért csatlakozott a 2023-as Gift Responsibly kampányhoz, amelynek keretében a szerencsejáték szervezők és közösségi szervezetek Európában, Észak-Amerikában és szerte a világon hívják fel a figyelmet a kiskorúak „szerencsejáték használatának” kockázataira. A kampányt a National Council on Problem Gambling (NCPG) és a McGill Egyetem International Center for Youth Gambling Problems and High-Risk Behaviors szervezi, és amely mellett a European Lotteries (EL) is elköteleződött, bátorítva tagjait, hogy csatlakozzanak a Gift Responsibly vagyis Ajándékozz felelősen kampányhoz.

A kampány keretében a Szerencsejáték Zrt. saját lottózóiban plakátokon, valamint közösségi- és weboldalain hívja fel a figyelmet a felelős ajándékozásra. Az utóbbi években trendivé vált szerencsejátékot ajándékozni. Azt ugyanakkor érdemes kiemelni, hogy legyen szó számsorsjátékokról, sorsjegyekről vagy sportfogadásról, ezek felnőtteknek szóló játékok, amelyeket nagykorúak kaphatnak. A szerencsejátékok 18 év alattiaknak szóló tiltása mögött ugyanis valós érvek vannak.

A nemzeti lottótársaság fontosnak tartja az ünnepek közeledtével felhívni a figyelmet arra, hogy szerencsejátékot csak felnőtteknek ajándékozzunk. 18 év alattiaknak ne vásároljunk sorsjegyet vagy bármilyen más szerencsejáték terméket ajándékba. Még akkor sem, ha izgalmas ajándéknak vagy közös élménynek tűnhet a sorsjegyek lekaparása, vagy a számok megtippelése.

A tiltás mögött az áll, hogy a kiskorúak kiemelten veszélyeztetettnek számítanak a szerencsejátékok szempontjából, és náluk könnyebben kialakulhat használati zavar. A kutatások azt mutatják, hogy aki gyermekkorban vesz részt a szerencsejátékban, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy később szerencsejáték-probléma alakul ki. Az is jellemző, hogy a felnőtt, aki a szerencsejáték terméket a gyermeknek adja, vagy vele együtt játszik, általában nincs tisztában a kapcsolódó kockázatokkal. A tapasztalatok azt mutatják, hogy felnőttek nem tudják, miért tiltott a gyereknél a szerencsejáték, és közel sem érzik azt olyan károsnak, mint a dohányzást, vagy az alkoholfogyasztást.

A Szerencsejáték Zrt. felelős játékszervezőként hívja fel a figyelmet erre a kockázatra és olyan tudatos, a törvényi kötelezettségen is túlmutató tevékenységet folytat, amellyel igyekszik megóvni játékosait, valamint a felnövekő új generációt a függőség kialakulásától. Tapasztalatok szerint a szerencsejátékokkal játszók körében (legyenek szülők, rokonok, barátok, ismerősök vagy akár ismeretlen személyek is) időnként előfordul, hogy 18 év alatti személyt vonnak be például a szelvények kitöltésébe vagy a sorsjegyek kiválasztásába, lekaparásába, esetleg helyette akarnak megvásárolni egy szelvényt, a szerencsejátékokat értékesítők is találkoztak ilyen esettel. A lottózókban dolgozóknak kötelességük ilyen esetekben felhívni a figyelmét a játékosnak, hogy 18 év alatti személy nem vehet részt a játékban, még akkor is, ha ez esetenként a játékosok nemtetszésével találkozik. A többség azonban meg szokta köszönni a tájékoztatást.

A társaság idén decemberben saját lottózóiban és a közösségi oldalakon hívja fel a figyelmet a felelős ajándékozásra, vagyis arra, hogy a szerencsejáték nem gyerekjáték.

A nemzeti lottótársaság azt javasolja: soha ne vonjunk be 18 év alattit a szelvények kitöltésébe, a sorsjegy kiválasztásába és lekaparásába, valamint ne kérjünk tőlük tippeket a sportfogadáshoz sem.

Ajándékozz felelősen!
Ha úgy érzi, hogy szerencsejátékkal összefüggő problémája van vagy ismerősének lenne szüksége segítségre, akkor hívja a Szerencsejáték Segélytelefont: 06 (1) 411-6778. A szakemberek teljes titoktartás és anonimitás mellett nyújtanak segítséget. Országszerte hét városban működtetünk információs pontokat, ahol ingyenesen lehet kérni segítséget.(itt kell egy link, hogy hol vannak ezek az infopontok)

Ha úgy érzed szeretnél segítséget kérni, ne késlekedj!

Keress szakértői segítséget, vagy fordulj támogató csoporthoz és vedd vissza az irányítást!