Hírek

Dr. Demetrovics Zsolt, pszichológus, addiktológus, az ELTE Pszichológiai Intézetének professzora segített számunkra megérteni a szerencsejáték-függőség természetét és bemutatott egy lehetőséget, hogy hol érdemes segítséget kérni akár a függőnek, akár hozzátartozójának.

Hányan érintettek jelenleg szerencsejáték-függőségben Magyarországon?

Érdemes óvatosan bánni a számokkal, mert kérdőíves vizsgálatokkal nehéz mérni a jelenséget, de összességében azt mondhatjuk, hogy a felnőtt népesség néhány százaléka érintett valamilyen mértékben a szerencsejáték-problémával kapcsolatban és egy százalék körül lehet azoknak az aránya, akinek komolyabb problémája van. Előbbieknél inkább kockázatos magatartásról, tünetek megjelenéséről beszélhetünk, míg utóbbiaknál már ténylegesen függőségről, betegségről. Fontos, hogy bizonyos ártalmak, nehézségek már az első csoportnál is megjelennek.

Mikortól problémás játékos valaki?

Nehéz pontosan meghúzni a határt, de ténylegesen függőségről, azaz betegségről akkor beszélünk, ha valakinek alapvetően károsítja az életét, a mindennapjait a szerencsejátékkal kapcsolatos tevékenysége. Ez magába foglalhatja, hogy jelentősen romlik az egzisztenciája, adósságai keletkeznek, párkapcsolata, családi, baráti kapcsolatai sérülnek, munkavégzését, tanulmányait nem tudja megfelelően ellátni.

A fiatalok milyen szempontból speciálisak, érintettek ezen a területen?

A legtöbb addiktív zavar esetében a fiatalok veszélyeztettebbek, mint az idősebbek. A serdülő, illetve kora felnőtt kor olyan időszakok, amikor a rizikóvállalásnak nagyobb az esélye. A fiatalok könnyebben mennek bele kockázatos viselkedésekbe, kevésbé mérlegelik a tetteik hosszabb távú, vagy akár azonnali következményeit, impulzívabbak. Hajlamosabbak előbb cselekedni, mint gondolkozni. Ez így van a szerencsejátéknál is. Ezért van, hogy tizennyolc éves kor alatt nem is engedik a szabályok a szerencsejáték tevékenységet. Ezzel együtt, hangsúlyozandó, hogy ez olyan probléma, ahol bármely életkor érintett lehet.

Mutatkoznak szociodemográfiai különbségek a szerencsejátékban?

A szerencsejáték tipikusan egy olyan probléma, amelyben a férfiak jobban érintettek, mint a nők. Ez egyértelmű adat. Az is egyértelműnek látszik, hogy a fiatalabbak esetén nagyobb arányban van jelen ez a probléma, mint az idősebbek esetén. Nemzetközi kutatások azt mutatják, hogy általában a kisebbségek is veszélyeztettebbek.

Mi volt előbb a tyúk vagy a tojás? Valamilyen új játék mechanizmus jelentősen növelheti a függők számát, vagy ha valakinek függőségre hajlamos a személyisége, ő így is, úgy is fog valamitől függeni?

Mindkettő. Egyfajta hajlama lehet valakinek, illetve egyes játékok is vonzóvá tehetnek valamilyen viselkedést. Önmagában a játék nem csinál függőt senkiből, de kockázatot jelent. És aki hajlamos, arra ráerősíthetnek a különböző játékjellemzők.

Milyen játékok azok, amik problémát jelentenek az emberek számára?

A különböző szerencsejátékok nem egyformán kockázatosak. Vannak jellemző okok, amik alapján azt lehet mondani, hogy egy játék kockázatosabb. Ilyen például, hogy mennyire gyors lefolyású egy játék, azaz a fogadás és az eredmény között mennyi idő telik el. Amikor azonnali az eredmény, az például nagyobb kockázatot jelent. Amik gyors lefolyásúak, azok kockázatosabbak. Ugyanígy, ahol gyorsan lehet újra fogadni, azok szintén kockázatosabbak, hiszen az azonnaliság mindig szoros velejárója a függőségeknek. Lassabb játék például a lottó, ahol az újrafogadásra csak egy hét múlva van lehetőség. A fogadás és az eredmény között akár egy hét is eltelhet, de jellemzően napok vagy órák. A gyors ciklusú játékok azok, ahol gyorsan van eredmény és gyorsan lehet újra fogadni. A másik jellemző a fix nyeremény változtathatósága. Kockázatosabb játéknak számítanak, ahol emelni lehet a tétet. Fontos jellemző szintén az úgynevezett „majdnem nyertem” élménye. Nem nyerek, de az az érzésem, hogy csak egy pici választott el a nyereségtől. Ez minden játéknál előfordulhat, de van, ahol manipulálja ezt a játékszervező. Jellemzően ilyenek a nyerőautomaták, ahol úgy vannak beállítva a gépek, a „majdnem nyertem” helyzet, azaz amikor három egyforma ábra jön ki, ne véletlenszerűen forduljon elő, hanem gyakrabban. Ez tartja bent a játékost a játékban. Lottónál is ilyen élmény, amikor eggyel lövök a helyes szám mellé, de ott ez teljesen véletlenszerűen fordul elő.

A szerencsejáték-függőségekkel indítottatok az ELTE-n egy információs és segély telefonvonalat. Mi miatt láttátok ennek létjogosultságát?

A szerencsejáték-függőség egy betegség. Nem egy rossz szokásról, nem akaratgyengeségről, nem egy morális problémáról van szó, hanem egy betegségről, amihez nagyon kevés specifikus segítségnyújtás érhető el ma Magyarországon. Különösen kevés az olyan jellegű segítség, ami azonnal elérhető, ahol gyors segítséget lehet kapni anonim módon. Egy olyan szolgáltatást próbáltunk létrehozni, ami ezt az igényt szolgálja ki. Ha valaki gyorsan akar segítséget kérni, tanácsot kapni, vagy egy hozzátartozó tájékozódni akar, itt megteheti.

Kik szoktak felhívni titeket ezen a telefonvonalon?

Elég magas a hozzátartozók aránya, ami nem meglepő. Mint minden függőségnél, itt is számottevő a hozzátartozók szenvedése. Náluk is megjelenik a probléma. Mint minden függőség esetében, itt is jellemző, hogy viszonylag hosszú a probléma tagadása, el nem ismerése. Maga az érintett hosszú ideig hajlamos azt mondani, hogy nincs gond, vagy vannak ugyan gondok, de majd megoldom és nem kell segítséget kérni. Sokszor a család, a hozzátartozók azok, akiknél előbb történik meg a felismerés. Mind az érintettben, mind a hozzátartozóban gyakran ott van az, hogy ez nem egy betegség. Maga a szolgáltatás azt is hivatott jelezni, hogy de igen, ez egy probléma, ahol segítséget lehet kérni. Ez egy mentális probléma. Azzal együtt, hogy a megjelenő problémák egy jó része látszólag nem orvosi. Mi történik? Hatalmas adósságot halmoz fel az illető. Elveszíti a munkáját, pénzügyi nehézségei vannak. Mindenféle megoldások juthatnak eszébe, de az adósságokról elsőre nem pszichológus merül fel, mint segítség. Pedig igen. Nem ő fogja a tartozást megoldani, de a háttérben lévő mentális zavarban pszichológusi, pszichiáteri segítségre van szükség.

Mire szokott elég lenni egy telefon?

Arra nyilván nem, hogy megoldja a problémát, de arra igen, hogy elinduljon egy folyamat. Egy rövid számvetés, egy mérleg akár készülhet a problémákról, a nehézségekről, a lehetőségekről. Lehet arról beszélni, hogy hova lehet fordulni, milyen lehetőségek merülhetnek fel. Egyáltalán, már a fenti kérdés megvitatása, hogy vajon betegségről van-e szó, már az is fontos lehet az elinduláshoz. Ezek mind adottak és mind nagyon fontosak! Abban tud segítséget kapni, hogy valamerre elinduljon, végiggondolja a problémát.

Mi az a fordulópont, amikor telefonálni szoktak nektek az emberek?

Változó, de sokszor egy mélyebb, kritikus helyzet, amikor próbál lépni valaki. Mi ekkor próbáljuk megerősíteni, hogy hosszabb ideig kitartson ez a szándék. Előfordul sajnos, sőt, gyakori, hogy egy kritikus, nehéz ponton segítséget kér valaki, aztán ezen túllendül és háttérbe szorul. Pont ezért ezt próbáljuk megerősíteni.

Van arra lehetőség, hogy ilyenkor utánkövessétek az esetet?

A mi részünkről nincs. A jelentkező részéről arra van lehetőség, hogy visszatérjen hozzánk és folytassa a konzultációt. Mi nem tudunk utána menni, hogy mi történik vele, mert ez egy anonim szolgáltatás. De nem is célunk ez, nem erről szól a szolgáltatás.

Mivel elég sokáig húzzák-halasztják az emberek ezt a problémát, tudnál mondani számukra biztatásképpen valamit? Miért érdemes titeket felhívni?

Abban tudunk segíteni, hogy egyfajta tükröt nyújtsunk. Segítsünk valakinek, hogy végiggondolja, hogy mik az ő problémái és ehhez milyen segítségeket tudna igénybe venni. Ez egy nagyon fontos momentum lehet. Nem jár semmilyen elköteleződéssel, de mégis egyfajta tájékozódás, átgondolása a problémáknak. Egy függő személy, de bárki tulajdonképp a problémái közepén többnyire nem tudja jól felmérni, milyen lehetőségek vannak. Amíg valaki nem kér segítséget, nem is látja, merre mozdulhatna, mert a problémára sincs rálátása, hogy milyen mértékű, jellegű problémája van.

Ha úgy érzed szeretnél segítséget kérni, ne késlekedj!

Keress szakértői segítséget, vagy fordulj támogató csoporthoz és vedd vissza az irányítást!